Den enkleste forklaringen

Hvis du vil kommunisere noe om hvordan du har det og du kan velge mellom to sannheter, og den ene består av ord hvem som helst andre rundt deg kunne brukt om seg selv mens den andre består av en forklaring du aldri hører noen andre rundt deg gi, så sier det seg selv hva som er den enkleste forklaringen å skulle kommunisere – selv om det er den mest ubetydelige.

 

Uten å være veldig bevisst på det så ga jeg fra meg den enkleste forklaringen av to på jobben i dag da jeg hadde et behov for å uttrykke at noe var mer vanskelig enn til vanlig. Motivasjonen for å si noe som helst var delt tror jeg. Jeg ønsket at noen skulle vite at det var noe bakom hvis jeg skulle komme til å virke fraværende, utålmodig, irritabel eller hva som helst annet ikke-greit. Jeg ønsket også å føle en slags tilknytning rett og slett, som er litt vanskelig for meg å skulle ønske og også å innrømme men det kan være det er noe sunt, jeg vet ikke.

Det er helt sant at jeg hadde vondt i magen i dag, 4-5 timer av tiden jeg var på jobben. Det var av den intense typen som er vanskelig å ignorere. Men det er likevel noe jeg kan leve med uten å måtte fortelle om det. Likevel nevnte jeg det. Fordi det var lettere enn å si det det som det var under overflaten. At jeg var sliten mentalt sett etter å ha gjort noe som tok mye energi på morgenen. Det blir litt som å først springe maraton, og så gå på trening etterpå for å løpe mer. Og selv om det er lettere med vanlig trening, så har man jo nettopp brukt mye energi, styrke og vilje og burde hvile litt. Men du kan ikke. Du må bare løpe. Selv om du egentlig vil gå på do og gråte i minst en halvtime bare for å “rydde opp” inni deg og bli normal igjen, men det er ikke tid eller rom for du har ikke laget noe.

 

 

I går leste jeg en artikkel om Røyrvik kommune hvor alle de ansatte skal gå på kurs om psykisk helse på arbeidsplassen og om tilrettelegging med mer. I artikkelen så siteres hovedverenombud Rita Winter om at “ofte kan det være noe som ligger bakom en vond rygg”. Og det tror jeg kan være riktig, uten at det selvfølgelig er sagt at ikke en vond rygg også ganske enkelt kan være akkurat det. Men for noen kan det også være en enklere forklaring enn å skulle snakke om psykisk lidelse istedenfor eller i tillegg.

Jeg håper vi kan lage en fremtid hvor den enkleste forklaringen kan være det sanneste. Hvor psykisk lidelse kan fryktes mindre både av de som lider av det og de som forholder seg til noen med det. En fremtid hvor det mest riktige, er den enkleste forklaringen for alle. Og vi kanskje kan finne et lite rom for noe hvile i hverandres selskap og forståelse på en helt ny måte.

 

❤️.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no