Eie følelsene sine

Det å skulle ta eierskap over sine egne følelser er en utfordring for meg av og til. Sikkert for en del andre også. Med eierskap så tenker jeg ikke på å skulle bo i dem, eller la de styre alle handlinger eller omvendt. Men som menneske så trenger vi både følelser og tanker for å utvikle oss mest mulig, for å prosessere ting og for å kunne realisere oss på ulike områder. Og sikkert mye mer jeg ikke kommer på eller vet om.

Man kjenner seg selv best heter det. Men jeg tror og opplever at mennesker trenger mennesker for å kjenne både seg selv og andre. Jeg havner i blindsoner hos meg selv innimellom, fordi det er umulig for meg å se alt i min boble på en objektiv nok måte til å ha full oversikt. Sånn er det å være et individ med personlighetstrekk og historie. Men noen av oss, har uhensiktsmessig mindre oversikt eller kontakt med følelsene enn nødvendig eller ønskelig. Resultatet av det blir ikke mindre følelser, men mindre indre og ytre kommunikasjon. Det gjør det vanskeligere å tyde seg selv – og andre i noen tilfeller.

Jeg skal ikke, fordi jeg ikke ønsker det på dette tidspunktet, gå noe særlig inn på hva det personlig betyr for meg at følelser kan være utfordrende. Men jeg jobber, for meg selv og i terapien, med å prøve å forstå hvordan ting henger sammen – for meg. Og jeg håper å kunne eie følelsene mine mer i form av å la dem få ha en plass. Å la de få ha den stemmen og funksjonen de er ment å skulle ha. Å kunne spørre de om «hva vil du si»? I stedet for å la det bare snuble seg avgårde på godt og vondt – uten noen forhåndsregler eller sikkerhet. Det er litt som et eget språk som lever sitt eget liv og sender ut beskjeder man ikke forstår konsekvensene av hvis man ikke gir tid, rom og forståelse til å tyde det. Og noen ganger sendes Ikke beskjedene du trengte eller ønsket ut i det hele tatt, og det med å uttrykke og eller kjenne på for lite følelser er like lite hensiktsmessig som når det kommer for mye av dem.

Hvilket eierskap har du til dine følelser?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no