En «bra nok» påske?

Da jeg var liten var meningen med livet i påsken godteri, eller snop som det het på min dialekt. Enkelt og greit så var et størst mulig egg med et hyggelig påskemotiv i vårlige farger stappet med mest mulig sukker nok til en sjelelig salig indre påskefest.

 

 

Da jeg ble ungdom,  og selvfølgelig umiddelbart voksen uten videre, så var det fremdeles dette egget som var best. Egg er bra. Men hva i all verden bruker man resten av tiden på? Påske skal jo være spesiell skal den ikke det? En egen type ferie, et eget konsept, litt som den tammere og mer avslappende versjonen av jul? Etterhvert som jeg gradvis har reist mindre hjem til familie i ferier og helligdager, så har jeg hvert år følt meg konfrontert av mitt eget ønske om en slags definisjon på hva påske er og burde være, iblandet en slag mental oppsamlet oversikt over hva alle andre gjør i påsken.

 

En liten veldig uoffisiell miniliste over hva folk gjør som er riktig å gjøre i påsken:

1. En del tar seg ekstra fri for å få litt lenger ferie.

Her failer jeg siden jeg kom på jobb og var der lenger enn nødvendig i forhold til at jeg jobber halv dag på onsdager. 

2. Mange drar på fjellet. Der skal man visstnok stå på ski og hygge seg i solen samtidig sånn at man kan poste en fin påske-selfie eller enda bedre få noen andre til å ta et bilde av en som viser hvor hyggelig det er med påske.

Jeg er her hjemme i byen. Det kan være Kristoffer kan overtales til å ta et bilde av meg i parken eller lignende.  Har lest på verdensveven at dette nå skal defineres som #staycation. 

3. Det er visstnok helt innafor å «bare slappe av og hygge seg med nære og kjære».

Siden jeg er heldig og har en samboer så oppfyller jeg denne normen til en viss grad.

 

Men hva med alle som ikke har nære og kjære i nærheten? Hva med de som bare ikke har noen? Dette er typisk julen-problematikk. Selv om ingen fortjener noe dårlig samvittighet over å kose seg med de som betyr noe for dem så er det viktig å ha i bakhodet at dette ikke er for alle. Og det hjelper ingenting å fortelle dem at de for eksempel bare må se på påsken som vanlige dager (tror jeg). Det har aldri hjulpet meg hvis jeg var ensom og Ønsket noe selskap å skulle tenke at «dette er bare en vanlig helg» som går over.

Det hjalp ikke meg å tenke at det bare var midlertidig da jeg satt på jobben i går og plutselig følte at stillheten og tomrommet som alle som ikke var til stede skapte ved sitt fravær og jeg ved med min bevissthet over det føltes feil og rar ut. Følelsen jeg lot bygge seg opp, av å være mislykket i min mangel på ekte påskete planer. Jeg var plutselig ikke bra nok i mine øyne, fordi jeg ikke hadde giddet å en gang prøve å få fri, men bare satt der på jobb og visnet i sjelen liksom. Så fikk jeg dårlig samvittighet over at jeg ikke klarte å bare være lykkelig, over at jeg ikke var takknemlig nok for ting. Det hjalp ingenting, tvert i mot. Jeg var ulykkelig plutselig. Jeg-gjør-ikke-påsken-bra-nok ulykkelig, og jeg fortjener ikke å føle det, å være ulykkelig.

Men man føler det man føler. Dette er noe jeg jobber med for meg selv å forstå og akseptere. At følelser i seg selv ikke gjør meg skyldig i noe. Derfor har jeg siden i går prøvd å finne et annet fokus enn å bare drukne i den dårlige samvittigheten. Men heller spørre meg selv om hvorfor dette ikke skulle være bra nok.

 

Vet egentlig ikke helt hvilket humør jeg er i for tiden, og det er helt Greit. Tror jeg.

 

Hva er en bra nok påske, egentlig? Hvem bestemmer det? Jeg gjør det. Du gjør det. Det ville vært feil å påstå at vi ikke påvirkes av samfunnet og menneskene rundt oss, for det gjør vi virkelig. Og det er helt naturlig å ha negative følelser hvis man for eksempel skulle ønske man hadde venner å dra på fjellet med men ikke har det. Det er helt okei. For det er ikke obligatorisk å kose seg i hjel i påsken. Mange gjør ikke det av ulike grunner. Og så er det helt okei å ha det bra også! Noen av oss glemmer det litt. Jeg glemmer det litt.

 

Så, her er en liten uoffisiell miniliste over ting jeg kan gjøre for meg selv for å få en bra nok påske:

1. Jeg kan gå turer i gatene i byen og bli påminnet om hvor fredelig det er når så mange er borte, og eie hele byen litt for meg selv.

2. Jeg kan fylle et så stort eller lite påskeegg jeg vil ha,  med akkurat det jeg vil selv,  fordi jeg er voksen og bestemmer selv.

3. Det går an å gå på skitur i marka også, og ta minst like fine bilder som man kan på fjellet. Så uavhengig av om dette er noe jeg velger å gjøre eller ikke så har jeg muligheten.

4. Fordi jeg ikke har noen spesifikke planer så kan jeg gjøre akkurat det jeg vil her og nå siden jeg har fri. Jeg kan bruke hele dagen på å lese en bok. Jeg kan se en hel tv-serie. Jeg kan sove når jeg vil, stå opp når jeg vil. Jeg er fri. Til å bestemme over fem hele dager etter hverandre.

5. Fordi jeg bor i byen så kan jeg gå på kafé og drikke kakao hver dag hvis jeg vil. ☕

6. Fordi det finnes meråpne bibliotekfilialer her så kan jeg være hele dagen på biblioteket, fem dager på rad hvis jeg vil.

7. Vi kan gå på kino alene eller sammen.

8. Jeg kan spise is nede ved bryggen og late som at det er vår. 🍦🌞

9. Jeg hadde tid og energi til å skrive denne listen siden jeg har fri. Som i seg selv gjorde meg litt glad. Og det i seg selv er bra nok! Jeg elsker jo bypåske!

 

Palmesøndag på Aker brygge ❤

 

Et påskeegg fylt med Bare banansjokolader, kjøpt på Freia butikken som har Twist i løsvekt. 🍌🍫 😍

 

Mitt ønske for meg selv og dere er at vi alle gjør et eller annet vi liker i påsken. Smått eller stort. For deg selv eller noen andre. Enten du jobber eller har fri, er glad eller trist eller noe annet.

God påske!  (som i at jeg ønsker deg noe godt i den, ikke at den Må være fantastisk og «perfekt»).

 

 

 

1 Comment

  1. Meg
    29. mars 2018

    Er faktisk helt enig med deg 🙂 Selv har jeg opplevd både bypåsker, fjellpåsker, sjøpåsker, sammenmedmangefolkpåsker og mer alenepåsker og alt er like ok så lenge vi gjør det vi liker 🙂 I år er det alenepåske med krim på TV, strikketøy og påskesnop. Og jeg koser meg stort fordi dette er det jeg føler trang til i år 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no