Stigmatiserende innledning på vg.no

For noen måneder siden dukket en betalingsartikkel om en personlighetsforstyrrelse man bør passe seg for opp på nytt igjen på framsiden av vg.no. Den ble først publisert enda tidligere i år, jeg la merke til den da også. Siden jeg ikke abonnerer på nettavisen, og heller ikke ønsker det basert på denne artikkelen, så har ikke jeg lest artikkelen og aner ikke hvilken personlighetsforstyrrelse det er snakk om. Overskriften lyder “Denne ukjente forstyrrelsen er vanskeligere å leve med enn en psykopat”. Den kunne like gjerne sagt “Abonner på avisen for å finne ut hvilken personlighetsforstyrrelse det er snakk om, eller i alle fall ta med deg vissheten om at personlighetsforstyrrelser er lik skummelt for deg selv og alle du kjenner”. I og med at de fleste av oss ikke er eksperter på personlighetsforstyrrelser generelt så blir det for de av oss som ikke leser artikkelen (eller eventuelt googler forfatternavnet som oppgis i innledningen til artikkelen) en ren gjettelek rundt hvilken personlighetsforstyrrelse det er snakk om, litt avhengig av hvilke vi vet om fra før, eller får høre om senere. Ved å leke gjetteleken med leserne sine så klarer altså Vg allerede i overskriften å fremstille samtlige personlighetsforstyrrelser, i og med at psykopat i seg selv ikke er en egen diagnose innenfor gruppen, som potensielt verre enn “psykopaten”.

 

 

“De som lider av denne mer ukjente personlighetsforstyrrelsen er…” står det i innledningen. En generaliserende formuleringsmåte som allerede fra starten av artikkelen lar en diagnose fra en manual over psykiske lidelser (det vil si, jeg forutsetter med forbehold at den er hentet fra de offisielle godkjente personlighetsforstyrrelsene og ikke er forfatterens egen oppkonstruerte diagnose) være klart definerende for hvordan menneskene som har fått diagnosen “er”. Jeg håper at artikkelen i seg selv er mer nyansert, og at det nevnes at det kan være vesentlige forskjeller på individnivå mellom folk som har en personlighetsforstyrrelse. Det finnes nok av andre måter man kan formulere seg på som ikke skjærer alle over en kam. “Noen typiske personlighetstrekk hos de som lider av denne mer ukjente personlighetsforstyrrelsen kan være…” er et eksempel på en formulering som ville vært bedre og mer korrekt å bruke.

For å oppfylle kriteriene for en spesifikk personlighetsforstyrrelse må man ha en viss andel av ufordelaktige personlighetstrekk fra en gitt liste. Hvordan de slår ut, og hvilke kombinasjoner av trekk den enkelte har vil variere. Alle mennesker har ufordelaktige personlighetstrekk og man vil derfor alltid kunne kjenne igjen noe fra oppramsende lister av typiske trekk tilhørende en personlighetsforstyrrelse, enten hos deg selv eller i andre. Derfor kan det fort være uheldig å bruke setninger som “Varm og kald om hverandre. Helt tilfeldig og av ukjente grunner. Høres det kjent ut?” for deretter å la alle lesere uten abonnement selv resonnere seg fram til resten.

 

 

Jeg mener at måten Vg har presentert denne artikkelen på er stigmatiserende ovenfor mennesker som lider av personlighetsforstyrrelser generelt ved at den bruker hemmelighold av nærmere spesifiksjon av hvilken personlighetsforstyrrelse det er snakk om som clickbait, og ved å bruke generaliserende formuleringer som definerer individer med denne “ukjente” personlighetsforstyrrelsen som blant annet “kalkulerende” og som et opphav til en dysfunksjonell familie. De av oss som lider av en personlighetsforstyrrelse fortjener bedre enn dette. Og alle lesere som ønsker relevant og saklig informasjon fortjener en tydeligere og mer spesifikk innledning som ikke generaliserer individer med personlighetsforstyrrelser mer enn det er  evidensbasert grunnlag for.

Dette er en kommentar jeg har ønsket å skrive en stund, men prokrastinerte i frykt for å ikke få det til riktig. Men ønsket om å si fra om noe som føles feil ut, om enn bare til noen få, står sterkere akkurat nå.

 

/😳😶.

 

(Følg gjerne bloggen min på Facebooksiden for oppdateringer).

 

Hvis du ønsker mer kunnskap om personlighetsforstyrrelser generelt så anbefaler jeg å bruke Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri som et utgangspunkt.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no